Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 20Η00 είχαμε την συνάντηση με τον  καθηγητής Δημήτρης Δημητράκος που μας μιλήσε για το κίνημα WOKE: και τους κινδύνους που ενέχει για την Δημοκρατία.

Το κίνημα woke είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό κίνημα που υποστηρίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα για όλους, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλική ταυτότητα, την αναπηρία ή άλλες ταυτότητες. Το κίνημα αυτό έχει γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία.

Οι κίνδυνοι που το κίνημα woke μπορεί να θέσει στη δημοκρατία περιλαμβάνουν:

Περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης: 

Διχασμός της κοινωνίας;

Αύξηση της ρητορικής μίσους;

#WOKEν

ΠΕΡΠΑΓΜΕΝΑ

ΤΟ PODCAST

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΠΕΡΠΑΓΜΕΝΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

Ο Δημήτρης Δημητράκος  είναι Έλληνας φιλόσοφος, Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε στη  London School of Economics όπου είχε μια πρώτη επαφή με τη σκέψη του Καρλ Πόπερ έχοντας παρακολουθήσει διαλέξεις και σεμινάριά του ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εγκαταστάθηκε στη Γαλλία όπου και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα (doctorat d’ État) πάνω στη σκέψη του Αντόνιο Γκράμσι. Την ίδια περίοδο δίδαξε διεθνείς σχέσεις και πολιτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Ρεμς προτού διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το έργο του εκτείνεται σε διάφορους γνωστικούς τομείς που περιλαμβάνουν την επιστημολογία, την πολιτική φιλοσοφία, τον μαρξισμό, τον φιλελευθερισμό, τις θεωρίες δημοκρατίας και ελευθερίας και τη θεωρία δικαιωμάτων. Έχει εκτενή αρθρογραφία πάνω σε τρέχοντα πολιτικά, πολιτιστικά και οικονομικά θέματα, καθώς και σε θεωρητικά θέματα που αφορούν την οικονομική θεωρία, την πολιτική επιστήμη, την πολιτική φιλοσοφία και την μεθοδολογία των κοινωνικών επιστημών. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο ”Ηγεμονία και Λόγος: Ο Αντόνιο Γκράμσι και το πρόβλημα της κατάκτησης της εξουσίας”.



ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ

Ο Αντό­νιο Γκράμ­σι ήταν ο πρώ­τος ανά­με­σα στους ση­μα­ντι­κούς στο­χα­στές του μαρ­ξι­σμού που αντι­λή­φθη­καν την ανά­γκη, όχι μό­νο της ανα­νέ­ω­σης αλ­λά της υπέρ­βα­σής του. Σύμ­φω­να με την έκ­φρα­σή του, ο μαρ­ξι­σμός πρέ­πει να νο­η­θεί ως «ανοι­χτός κύ­κλος» και όχι ως δόγ­μα. Θε­ώ­ρη­σε ότι στη με­γά­λη «ηθι­κή και δι­α­νο­η­τι­κή ανα­μόρ­φω­ση» όλης της κοι­νω­νί­ας που συ­νι­στού­σε το πρό­ταγ­μά του, ο ανα­νε­ω­μέ­νος μαρ­ξι­σμός θα δι­α­δρα­μά­τι­ζε πρω­τεύ­ο­ντα, κα­θο­δη­γη­τι­κό ρό­λο.

Η αρ­χι­κή ιδέα της με­λέ­της μου προ­έ­κυ­ψε από συ­ζη­τή­σεις που είχα με φί­λους στην Ιτα­λία, ιδί­ως με τον Τί­το Πα­τρί­κιο, χά­ρη στον οποίο «ανα­κά­λυ­ψα» τον Γκράμ­σι. Δι­ε­ρευ­νώ­ντας τη ζωή και το έρ­γο του δι­α­πί­στω­σα ότι πα­ράλ­λη­λα με την ανα­νέ­ω­ση της μαρ­ξι­στι­κής θε­ω­ρί­ας, τον απα­σχό­λη­σε ιδι­αί­τε­ρα η ανά­γκη ανά­πτυ­ξης κρι­τι­κού πνεύ­μα­τος και ορ­θο­λο­γι­κής αντι­με­τώ­πι­σης των προ­βλη­μά­των συν­δυ­ά­ζο­ντας το θάρ­ρος με τον ρε­α­λι­σμό στην πο­λι­τι­κή. 

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ YOUTUBE

Για την αφίσα διαλέξαμε το έργο του Magritte: THE LOVERS 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ