Την Τετάρτη 13 Μαρτίου  2023 στις 18H00. Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Κούρκουλας πρώην υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο ‘Οθων Αναστασάκης Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου, και του Κέντρου Σπουδών για την Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEESOX) του St Antony’s College στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι προοπτικές των δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελούν ένα σημαντικό θέμα τόσο για την περιοχή όσο και για την ΕΕ. Η προοπτική αυτή αντιπροσωπεύει έναν στόχο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο οποίος σχετίζεται με τη σταθεροποίηση, την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση των δημοκρατικών αξιών στην περιοχή.

Η προσχώρηση στην ΕΕ συνδέεται με τη σταθεροποίηση της περιοχής, προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύει τις δημοκρατικές αξίες και τα πρότυπα. Η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ είναι ένας σημαντικός κινητήριος για την ανάπτυξη και σταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί συνεπείς προσπάθειες και δεσμεύσεις από τις ίδιες τις χώρες της περιοχής.



ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ

ΤΑ PODCAST

1 ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΕ. ΕΙΣΗΓΗΣΗ. #BALKAN by ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ Την Τετάρτη 13 Μαρτίου σε συνεργασία με το ΙΔΙΣ οργανώσαμε συζήτηση με θέμα τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση με ομιλήτες τον πρώημ υφυπουργό Δημήτρη Κουρκουλα και τον καθυηγητή Όθωνα Αναστασάκη. Οι προοπτικές των δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελούν ένα σημαντικό θέμα τόσο για την περιοχή όσο και για την ΕΕ. Η προοπτική αυτή αντιπροσωπεύει έναν στόχο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο οποίος σχετίζεται με τη σταθεροποίηση, την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση των δημοκρατικών αξιών στην περιοχή. Η προσχώρηση στην ΕΕ συνδέεται με τη σταθεροποίηση της περιοχής, προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύει τις δημοκρατικές αξίες και τα πρότυπα. Η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ είναι ένας σημαντικός κινητήριος για την ανάπτυξη και σταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί συνεπείς προσπάθειες και δεσμεύσεις από τις ίδιες τις χώρες της περιοχής.
2 ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΕ. Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ. #BALKAN by ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ Την Τετάρτη 13 Μαρτίου σε συνεργασία με το ΙΔΙΣ οργανώσαμε συζήτηση με θέμα τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση με ομιλήτες τον πρώημ υφυπουργό Δημήτρη Κουρκουλα και τον καθυηγητή Όθωνα Αναστασάκη. Οι προοπτικές των δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελούν ένα σημαντικό θέμα τόσο για την περιοχή όσο και για την ΕΕ. Η προοπτική αυτή αντιπροσωπεύει έναν στόχο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο οποίος σχετίζεται με τη σταθεροποίηση, την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση των δημοκρατικών αξιών στην περιοχή. Η προσχώρηση στην ΕΕ συνδέεται με τη σταθεροποίηση της περιοχής, προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύει τις δημοκρατικές αξίες και τα πρότυπα. Η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ είναι ένας σημαντικός κινητήριος για την ανάπτυξη και σταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί συνεπείς προσπάθειες και δεσμεύσεις από τις ίδιες τις χώρες της περιοχής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ

Ο Δημήτρης Κούρκουλας είναι πτυχιούχος της  Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Βόννης και της Κολωνίας. Από το 1981 διετέλεσε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέσβης της ΕΕ στον Λίβανο, στην Βουλγαρία και στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση για την Διεύρυνση.  Την περίοδο Ιούνιος 2012- Ιανουάριος 2015 διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και την Οικονομική Διπλωματία. Είναι επικεφαλής του προγράμματος Μεσογείου του ΕΛΙΑΜΕΠ.


ΟΘΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

Ο Όθων Αναστασάκης είναι Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών, και του Κέντρου Σπουδών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEESOX) στο St Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Διδάσκει συγκριτική ευρωπαϊκή πολιτική, διεθνείς σχέσεις Ευρωπαϊκά Ένωση και Βαλκάνια. Είναι επικεφαλής τριών ερευνητικών προγραμμάτων για: την Ελληνική διασπορά (Greek Diaspora Project), την Ανατολική Μεσόγειο (The East Med Program), τη μεταναστευτική διπλωματία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις (Migration diplomacy). Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Prague School of Economics, στο Tsinghua University (Κίνα) και στο Simon Fraser University (Βανκούβερ). Απέκτησε το πτυχίο του στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το MA στη Συγκριτική Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις από το Columbia University της Νέας Υόρκης και το διδακτορικό του στις Πολιτικές Επιστήμες από το London School of Economics.