Η ΖΩΗ ΩΣ ΕΙΚΟΝΑ 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή Σωτήρη Χτούρη για την εξαιρετική παρουσίαση που έκανε στην ομάδα μας καθώς και όλους όσους συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση του τρίτου κύκλου.

Οι πληροφορίες που μας έδωσε ο ομιλητής μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο που κατέχει η εικόνα στην σημερινή κοινωνία.



ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ

ΤΑ PODCAST

Η ΖΩΗ ΩΣ ΕΙΚΟΝΑ. Είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής; by ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑΌλη η συζήτηση που έγινε στην εισήγηση του καθηγητή Σωτήρη Χτούρη για την Ζωή ως Εικόνα Η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει. Η προσωπική μας ζωή έχει κατακλυστεί από εικόνες, φωτογραφίες, ηχητικά και οπτικά μηνύματα. Οι 24 ώρες που όλοι μας διαθέτουμε έχουν καταναλωθεί από μικρά, αποσπασματικά μηνυματα. Δεν μένει χρόνος για ουσιαστική εμβάθυνση. Η θεωρία του Σωτήρη Χτούρη για τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα που ανέπτυξε στο συγγραμμα "Εικόνες, μηνύματα και ερμηνείες" ξεδιπλώνεται μέσα από την αφήγηση καθημερινών στιγμών, μια αφήγηση πλαισιωμένη από εικόνες, φωτογραφίες, οπτικές και ηχητικές εντυπώσεις, αποκαλυπτικούς, σχεδόν εσωτερικούς διαλόγους. Είναι μια πραγματικότητα διανθισμένη από τη μαζική κουλτούρα των προσωπικών e-mail, sms, ψηφιακών φωτογραφιών.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι

Όπως σας ανακοινώσαμε ήδη η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Χωρίς Όνομα θα γίνει την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 21Η00 ώρα Ελλάδος.

Θα έχουμε την χαρά να είναι μαζί μας ο καθηγητής Σωτήρης Χτούρης.

Το θέμα της ομιλίας του θα είναι “ Η ΖΩΗ ΩΣ ΕΙΚΟΝΑ. Είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής;”


Λίγα λόγια για το θέμα 



Η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει. Η προσωπική μας ζωή έχει κατακλυστεί από εικόνες, φωτογραφίες, ηχητικά και οπτικά μηνύματα. Οι 24 ώρες που όλοι μας διαθέτουμε καταναλώνονται σε μικρά, αποσπασματικά μηνυματα. Δεν μένει χρόνος για ουσιαστική εμβάθυνση. Η θεωρία του Σωτήρη Χτούρη για τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα που ανέπτυξε στο σύγγραμμα "Εικόνες, μηνύματα και ερμηνείες" ξεδιπλώνεται μέσα από την αφήγηση καθημερινών στιγμών, μια αφήγηση πλαισιωμένη από εικόνες, φωτογραφίες, οπτικές και ηχητικές εντυπώσεις, αποκαλυπτικούς, σχεδόν εσωτερικούς διαλόγους. Είναι μια πραγματικότητα διανθισμένη από τη μαζική κουλτούρα των προσωπικών e-mail, sms, ψηφιακών φωτογραφιών. Μια πραγματικότητα την οποία δεν έχει χρόνο να συνειδητοποιήσει ο έλληνας. Με τον εργασιακό του χρόνο να έχει εισβάλει δυναμικά στον ελεύθερο, και τις φιλικές συναναστροφές σταδιακά να μειώνονται, περιορίζεται όλο και πιο πολύ σ’ ένα φτωχό ατομικό κόσμο. Δεν χρησιμοποιεί πια το δημόσιο χώρο για ουσιαστικές κοινωνικές συναναστροφές, παρά μόνο μηχανικά, για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του (να πετάξει τα σκουπίδια, να κινηθεί με το αυτοκίνητο, να παρκάρει). Είναι λυσσαλέα, συχνά αιματηρή η προσπάθεια επιβίωσης και αναρρίχησης του μικροαστού και του απόγονου του αγρότη στη σύγχρονη αστική κοινωνία. Άγχος, υποκρισία, επιθετικότητα χαρακτηρίζουν την κοινωνική κινητικότητα των ανερχόμενων στρωμάτων. Μια «κινητικότητα» που σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζεται με μακροχρόνιες αντιθέσεις στον εργασιακό χώρο και οδηγεί στην πλήρη απαξίωση των πραγματικών επαγγελματικών προσόντων.

Η ομιλία θα βασιστεί στο σύγγραμμα ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΔΩ 


Την συνάντηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε από το YOUTUBE

https://youtu.be/HechOpHbd7w

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ



O Καθηγητής Σωτήρης Χτούρης είναι Κοινωνιολόγος με σημαντική και μακρόχρονη εμπειρία στην Εφαρμοσμένη και Κλινική Κοινωνιολογία, διδάσκων και ιδρυτικό στέλεχος στο ΔΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη» στο Παν/μιο Αιγαίου, επίσης διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπ/ίου Δυτ. Μακεδονίας (s.chtouris@gmail.com). O Σωτήρης Χτούρης είναι Πρόεδρος  του συνεταιρισμού για την οικολογία και την κοινωνική έρευνα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ», όπου προσφέρει εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό έργο στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κλινικής Κοινωνιολογίας (www.demouergia.com, info@demouergia.com). Συμμετέχει σε δράσεις συμβουλευτικής και κοινωνικής παρέμβασης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η πιο προσφατη δημοσίευση του  στον ΚΑΛΛΙΠΟ 2022-Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες είναι η  Κλινική Κοινωνιολογία. Ελεύθερο σύγγραμα  https://repository.kallipos.gr/handle/11419/8412?&locale=el  



Για  την αφίσα διαλέξαμε την αυτοπροσωπογραφία του ΕΝΣΟΡ με μάσκες.