Η Δημοκρατία στην σκιά των Big Tech

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΗΤΑΚΙΔΗ

Ειχαμε την χαρά να είναι μαζί μας την Δευτερά ο καθηγητής Γιωργος Μητακίδης. Τον ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική παρουσίαση που έκανε. Την συνάντηση την παρακολούθησαν 63 άτομα απο το ΖΟΟΜ και 45 άτομα απο το YOUTUBE.


ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ

Την  Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 21Η00 ο καθηγητής Γιωργος Μητακίδης θα μα μιλήσει για την Δημοκρατία στην σκιά των BIG TECH

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αδιαμφισβήτητα μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης με την αλήθεια πολλές φορές να γίνεται θύμα κακόβουλων πληροφοριών. Οι Θεσμοί είναι μέχρι τώρα ανήμποροι να επιβληθούν στις μεγάλες εταιρείες που ελέγχουν τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων. Η Δημοκρατία που στηρίζεται στην ενημέρωση των πολιτών αντί να επιβαλει τους κανόνες κινδυνεύει να εξαρτάται από την καλή (;) θέληση ατόμων τα οποία εκτός από την  οικονομική ισχύ αποκτούν και πολιτική ισχύ.   Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία δυσχεραίνει  τον ουσιαστικό και έγκαιρο έλεγχο των μεγάλων εταιριών. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες (αν και όχι ο μόνος) στους οποίους αποδίδεται η «διολίσθηση» και συρρίκνωση της δημοκρατίας παγκοσμίως. 


Είμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου μετατόπισης της ισορροπίας μεταξύ  μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών   και εθνικών κυβερνήσεων (καθώς και της Ε.Ε.) σε ότι αφορά τους ρόλους τους σε σχέση με τις δημοκρατικές διαδικασίες  Με την επελαύνουσα εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, όλες οι πρόσφατες αναλύσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που αντιμετωπίζει η φιλελεύθερη δημοκρατία. Υπάρχουν εργαλεία και πολιτικές που μπορούν να αντιστρέψουν την τρέχουσα τάση;Ο Γιώργος Μητακίδης είναι πρόεδρος του  DIGITAL ENLIGHTENMENT FORUM το οποίο προωθεί την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ιδιωτικής ζωής, της διαφάνειας και της λογοδοσίας για την ψηφιακή κοινωνία μας. Θα  μας μιλήσει για τους κινδύνους που ενέχουν οι νέες τεχνολογίες, τις δυνατότητες που σαν κοινωνία έχουμε να τις αντιμετωπίσουμε καθώς και τις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και άλλες που το κράτος πρέπει να κάνει ώστε να  αντιστραφεί η διολίσθηση της Δημοκρατίας.



Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

Democracy and Big Tech ΟΧΟ Jan 16 2023.pptx

ΤΑ PODCAST

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΩΝ BIG TECH. ΟΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΜΗΤΑΚΙΔΗ. #bigtech #ΝΕΕΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ by ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑΟ  καθηγητής Γιώργος Μητακίδης αναλύει τους κινδύνους για την Δημοκρατία απο την Νέα Τεχνολογια. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αδιαμφισβήτητα μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης με την αλήθεια πολλές φορές να γίνεται θύμα κακόβουλων πληροφοριών. Οι Θεσμοί είναι μέχρι τώρα ανήμποροι να επιβληθούν στις μεγάλες εταιρείες που ελέγχουν τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων. Η Δημοκρατία που στηρίζεται στην ενημέρωση των πολιτών αντί να επιβαλει τους κανόνες κινδυνεύει να εξαρτάται από την καλή (;) θέληση ατόμων τα οποία εκτός από την  οικονομική ισχύ αποκτούν και πολιτική ισχύ.   Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία δυσχεραίνει  τον ουσιαστικό και έγκαιρο έλεγχο των μεγάλων εταιριών. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες (αν και όχι ο μόνος) στους οποίους αποδίδεται η «διολίσθηση» και συρρίκνωση της δημοκρατίας παγκοσμίως.  Η συνάντηση γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΑΚΙΔΗ

Ο Γιώργος Μητακίδης είναι διδάκτωρ στη Μαθηματική Λογική από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Άσκησε ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ στο MIT, στο Κορνέλ, στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Έχει υπηρετήσει σε υψηλόβαθμες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  με αρμοδιότητα το ESPRIT (Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Πρόγραμμα Έρευνας στην Πληροφορική) και τις βασικές τεχνολογίες και υποδομές του ευρωπαϊκού προγράμματος Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (IST) και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.



Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ YOUTUBE

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΣΣΑ ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 

Η Συκοφαντία του Απελλή (Μποτιτσέλι)


Η Συκοφαντία του Απελλή (Ιταλικά: La Calunnia di Apelle, είναι πίνακας ζωγραφικής από τον Ιταλό καλλιτέχνη της Αναγέννησης Σάντρο Μποτιτσέλι. Φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1494 – 1495. Σήμερα βρίσκεται στη συλλογή του μουσείου Ουφίτσι στη Φλωρεντία, στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο δημιουργό.[1]

Το θέμα του πίνακα

Ο Σάντρο Μποτιτσέλι άντλησε το θέμα του από ένα διάσημο πίνακα του Έλληνα καλλιτέχνη της ελληνιστικής περιόδου Απελλή, όπως αυτός περιγράφηκε από το Λουκιανό στον τέταρτο τόμο από τα ογδόντα σωζόμενα έργα του, στην πραγματεία του Περὶ τοῦ μὴ ῥᾳδίως πιστεύειν διαβολῆ.

Ο λόγος που ο Απελλής φιλοτέχνησε τον πίνακα αυτό ήταν ένας τρόπος να περιγράψει τα συναισθήματα θλίψης και οργής που ο ίδιος ένιωσε όταν κατηγορήθηκε άδικα, από έναν ανταγωνιστή του, τον Αντίφιλο, για τη δήθεν συμμετοχή του στο έγκλημα της συνωμοσίας κατά του Φαραώ της Αιγύπτου, Πτολεμαίου Α’ του Σωτήρα. Όταν αποδείχτηκε η αθωότητά του, αποφάσισε να μεταφέρει το προσωπικό του βίωμα στον πίνακα αυτό. Το έργο δεν σωζόταν στις μέρες του Μποτιτσέλι. Ωστόσο η περιγραφή του Λουκιανού είχε μεταφραστεί ευρέως. Στον δικό του πίνακα, ο αναγεννησιακός ζωγράφος διατήρησε το σκηνικό στήσιμο των μορφών από την περιγραφή του Λουκιανού και δημιούργησε ένα περίτεχνα στολισμένο αρχιτεκτονικό φόντο για εκείνες.

Η Συκοφαντία του Απελλή.pptx